Фалитите на SVB и Signature Bank се дължат на лошо мениджърско управление,

...
Фалитите на SVB и Signature Bank се дължат на лошо мениджърско управление,
Коментари Харесай

Финансист: Фалитите на банки в САЩ се дължат на лошо мениджърско управление

Фалитите на SVB и Signature Bank се дължат на неприятно мениджърско ръководство, на висок концентрационен риск и най-много на незаконна немарливост. Това сподели Диляна Тодорова – финансист и трейдър на скъпи бумаги от " Експат Капитал “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Тя изясни, че SVB и останалите банки, чиито акции се сринаха внезапно в последните дни, са съсредоточени в вложения в софтуерния бранш, който е емблематичен в Съединени американски щати. Причината да отчетат банкрути обаче, не са вложенията, а ликвидна рецесия. " Това е нещо доста класическо, което може да се случи на всеки. Това, което се случи на SVB, е, че те са вложили в американски скъпи бумаги и в резултат на лихвената политика регистрират счетоводни загуби при продажба “, разясни Тодорова.  

По думите й най-ощетени в тази ситуация са самите акционери и вложителите в самата банка като бизнес начинание.  

Тя изясни, че лихвената политика на американската централна банка през последните години преди КОВИД пандемията е подтикнала вложения във всевъзможни рискови капитали, с цел да може да се генерира рентабилност. " Самите депозанти и хора, които влагат посредством банки чрез депозити – нещо, което в България е класика към момента, за жалост, те нямаше какво да получат от парите си като услуга от банките. Това принуди вложителите да се ангажират с доста по-рискови вложения, без може би да осъзнават с какви единици риск се товарят. Лихвената политика на Фед не трябваше да изненада тази банка, те е трябвало да приведат активите си по този начин, че да посрещат своите ликвидни потребности доста по-рано “, разяснява специалистът.  

Според Тодорова решението на американските управляващи да спасят всички депозитите на SVB е била нужна стъпка, с цел да се успокои банковата система. " Но по-важно е какво ще създадат занапред управляващите, тъй като казусът остава “, добави тя.  

Регулацията и капиталовият мандат на българските банки се разграничава радикално от американските, акцентира Тодорова. В Съединени американски щати има мощни районни и доста по-сегментирани банки. " Нашата банкова система е контролирана по напълно друг метод, което не пречи да имаме проблеми от друго естество. Няма защо да се тревожим на този стадий “, успокои тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР